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Paying for care at home 
Paying for non-residential council support, activities, travel and care at home 

 

 

This leaflet tells you about contributions 

towards the cost of care provided in your 

home or local community under the Care 

Act 2014. It does not cover contributions 

for residential care homes. 

Here, you will find information about: 
• how we can assess the amount you can afford to pay 

towards your services – known as your ‘contribution’ 

 
• how your contribution will be worked out if you ask 

us to arrange services on your behalf 

 
• how to make payments 

 
• where to request a review. 

Introduction 
What are non-residential services? 
These are services provided by us that help you keep your 

independence in your own home. In the Care Act, the 

Government has outlined detailed regulations and guidance 

for calculating the charges for non-residential care, which 

we must follow. 
 

Non-residential care services include: 
• home care – help with your personal and practical needs to 

help you live in your own home, such as help with dressing, 

preparing meals or essential housework 

• day services – clubs and centres where you can meet 

other people and enjoy activities either on your own 

or with others. 

 
Please note: lunch is charged separately and is not part 

of the contributions policy. 

Direct payments 
Most non-residential services can be delivered via a direct 

payment where you get funds to arrange and buy your own 

care. For more information, ask your social worker or visit 

www.lewisham.gov.uk/payingforcare. 

Do I have to make a contribution towards my care? 
The amount you pay depends on the benefits you are on, how 
much you spend and the number of hours of care you get. 

 

Moving from children’s to adult services: 
We do not currently charge for children’s care services. When 

young people turn 18 and move into adult services they will 

be financially assessed for the first time. 
 

You do not have to pay if: 
• you receive enablement services (short-term services usually 

provided for a maximum of six weeks: for example, to help 

you recover when you are being discharged from hospital) 

 
• you receive mental health ‘after-care’ services (under 

Section 117 of the Mental Health Act 1983 these services 

must be provided free of charge regardless of your ability 

to pay for them) 

 
• you suffer from Creutzfeldt-Jakob disease (CJD) 

 
• your services are provided as ‘continuing healthcare’ 

by the NHS 

 
• you get an income equal to or below the basic level of 

income support or the guarantee pension credit plus 25%. 

 
If you think any of the above applies to you but aren’t sure, 

please speak to your social worker. 
 

Will I be charged for services before I am assessed? 
Under the Care Act, we can charge you from the moment we 
start to meet your needs. We will backdate any outstanding 
charges to the date when we started meeting your care and 
support needs. 

 
We will assess you on your personal financial circumstances 

only, unless you specifically request otherwise. 

 
If you have not cooperated with the financial assessment, 

we will charge you the full cost of any service you receive. s
 

http://www.lewisham.gov.uk/payingforcare
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How much will I be charged for non-residential care 
and care at home services? 
How much you pay will depend on the benefits you are on, 

how much you spend on disability related expenses and the 

amount of care you get. 

 
You will be charged for the planned amount of care that you 

receive. You may be charged if are not home or do not answer 

the door if you do not cancel the service in advance. 

 
There is no maximum weekly charge if you have the ability 

to pay. 
 

What is a personal budget? 
A personal budget is funding we provide to meet your social 

care needs, to help you remain independent. 

 
You can then use your personal budget to pay for your care 

services. 
• You can choose how to use this money. 

 
• You can make your own arrangements, such as buying a 

service from an agency or employing someone to help you. 

 
If you prefer, we can use the money to set up services and 

activities on your behalf. 

 
Are there services that I can be charged for which 
are not covered by my personal budget? 
Yes. You may be charged separately for some services. 

These include: 

 
• the 24 hour emergency alarm service (Linkline) 

 
• home meals and meals received at day centres. 

 

The financial assessment 
Depending on your financial circumstances, you may need 

to contribute towards your personal budget or even meet 

the full cost. 

 
You will only be asked to contribute if we assess that you can 

afford to do so, based on the evidence you give us. 

 
If you do not want to be financially assessed, or to disclose 

full information about your finances, you will need to 

contribute the full cost of your personal budget. 

What happens in a financial assessment? 
If you agree to a financial assessment we look at your income, 

expenses, savings and investments. We use this information to 

work out how much you can afford to contribute towards the 

cost of your support. 

 
• If you have savings of more than £23,250 you will need to 

pay the full cost of your personal budget. 

 
• If you have savings of less than £23,250 we will work out 

what proportion you should pay. 

 
We make sure that you are left with enough money to live on 

(this amount is set by the Government). 
 

How we carry out a financial assessment 
Council staff carry out the assessment based on information 

provided to your social worker. The assessment is confidential. 

We will phone you to ask you for details of your finances 

including your weekly income (for example, benefits and 

pensions), your savings, investments, outgoings and 

expenditure. 

 

What if I have capital such as savings or 
investments? 
• If your capital is below £14,250 it will be ignored in your 

financial assessment. 

 
• If you have capital between £14,250 and £23,250 we will 

need to take it into account. 

 
If you have capital over £23,250, you will have to pay the 

full cost of your support. Following your assessment, you 

will get a letter with a breakdown explaining how we have 

calculated your weekly contribution. We will review your 

charge every year. 
 

What is the financial assessment based on? 
Your ‘net assessable income’. To work this out we: 

 
1. assess your income 

 
2. deduct the ‘personal allowance’ which is income support or 

the guarantee credit of pension credit plus a 25% buffer 

 
3. take away other standard applicable outgoings, including 

any disability-related expenditure. 

 
Personal allowance depends on your age group. The 25% 

addition (buffer) above the minimum income guarantee 

provides an additional safeguard to make sure you are able 

to maintain your independence. 

s
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The 25% buffer is added on to the level of income as set 

out in the national guidance. The personal allowance levels 

(minimum income guarantee + 25%) applicable as of April 

2018 are as follows: 

 

Your Age 

Disability 
Benefit 
Received  

Your Buffer 
2023/24 

18-24 none £84 

18-24 

higher rate 
disability living 
allowance 
(DLA) care £158.25 

25 to 
pensionable 
age none £106 

25 to 
pensionable 
age 

higher rate 
disability living 
allowance 
(DLA) care £180.25 

Pensionable 
age or older none £251.31 

 
Income that is taken into account 
Most income will be taken into account including: 

• state retirement pension 

• income support 

• pension credit 

• attendance allowance / personal independence payments 

• occupational pensions 

• disability living allowance / personal independence 

payments. 

 
Disability benefits are: 

• attendance allowance 

• personal independence payments 

• disability living allowance 

• severe disability premium paid with income support. 

 
We will disregard some income, such as: 

• earnings 

• the mobility component of disability living allowance 

• a part of war pensions and war reparation payments 

• housing benefit and council tax benefit 

• child benefit 

• winter fuel payments 

• social fund payments 

• the night care component of attendance allowance 

or disability living allowance if not receiving night services. 

 
A personal allowance is allowed against income which is 25% 

above the level of income as set out in the national guidance. 

 
You will not be asked to pay for services if the charge would 

take your weekly income below the ‘personal allowance’ set 

by the Government. 

What else will you take into account when working 
out what to charge me for home care services? 

 

Your essential living costs 
We will take into account your essential living costs when we 

work out your home care charge. These costs will mainly be 

for your accommodation, but there may be other things you 

will want to tell us about such as: 

 
• rent not covered by housing benefit 

• service charges 

• water rates 

• council tax not covered by council tax reduction 

• property insurance (not contents insurance ) 

• community alarms sometimes known as Linkline 

• court orders 

• ground rent 

• mortgage. 
 

Your disability-related expenditure (DRE) 
DRE is when you have to spend money on things relating to 

your disability – for example, home shopping delivery costs. 

We will allow for this in the financial assessment. 

 
We will ask you for details of how much you spend on these 

items. We may ask for evidence to support this. If you have 

not kept receipts in the past, we ask you to do this in future 

so that we can take the expense into consideration. 

 
You are entitled to turn down this part of the assessment 

if you feel it would be too intrusive. However, we will make 

the assessment as tactfully as possible and it may reduce the 

amount you are asked to contribute to your support costs. 

 
Occasionally, it will not be possible to work out what 

proportion of your spending relates to your disability. 

We will have to assess this based on guidance available 

from the Government. 

 
We allow for appropriate DRE, which may include covering the 

costs of the following: 

 
• additional laundry costs because of a disability 

• special dietary needs 

• purchase and maintenance of special equipment 

• wheelchair costs/other additional costs 

• special clothing purchases 

• medication not covered by the NHS 

• ‘supporting people’ charges, if applicable 

• gardening 

• additional heating. 

 
We also ignore any benefits you receive for night care where 

we are not providing a night-time service. 

s
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Example of calculation in a financial assessment 
Mrs Newcase is 73 years of age, lives in a flat in Lewisham 
and receives full housing benefit. 

 
She receives a retirement pension and an occupational 

pension and has savings of £5,400. She also receives an 

attendance allowance at the lower rate. Here is an example 

of how her weekly charges would be calculated. 
 

Calculation of weekly charge 

Money coming in  

Pension       £235.30 

Attendance allowance £68.10 

Total £303.40 

Less 

Disability-related expenditure -£9.50 

Housing costs -£7.60 

Personal allowance (as detailed on page 2) -£251.31 

Your maximum weekly contribution £34.99 

 

What happens next 

When are my charges reviewed? 
Each year. We will ask you to provide updated financial 

information every year so that we can review your 

assessed charge. You can ask for a review of your assessed 

charge at any time if your circumstances, your income 

and/or savings change. 
 

Do I have to tell you if my savings or income change? 
Yes. You should contact us immediately as it may affect how 
your charge is calculated. The quickest way to do this is to 
email financialassessmentteam@lewisham.gov.uk. 

You will also be given the phone number of the officer who 

does your assessment. 

 
What if I do not agree with the assessed 
contribution? 
If you have any queries concerning your assessed charge 

please contact the Financial Assessment Team. Their contact 

details will be in the decision letter informing you of your 

financial assessment result. 

 
If are not satisfied with the assessment decision after a review, 

you can appeal this with the Financial Assessment Team 

manager, as detailed in the review outcome letter. 

 

What happens if I am having difficulty paying 
invoices? 
You must tell us if you are having difficulty making 

payments. Try to avoid building up arrears. We will ask 

about your financial situation and try to come to some 

agreement with you over the amount you can afford to pay. 

We will make sure you know about all welfare benefits for 

which you might be eligible. 

What happens if I refuse to pay? 
If you do not pay your invoices and/or fail to contact us to 

discuss payment or to dispute the invoice, we will take action 

to recover the debt. We will aim to resolve the matter with you 

before taking legal action. But if, despite reminder letters, you 

do not make payment we may take legal action against you or 

the person responsible for your finances. This could include a 

county court judgement which will affect your credit rating. If 

court action is taken against you further charges will be added 

to your debt. Additionally, we may end your care services if 

there is no statutory requirement for us to provide them. 

 

Will I still have to pay if I am in hospital or away 
on a planned holiday? 
We will continue to invoice you for planned services. You may 

be entitled to a reduction in your assessed charge depending 

on how long you are away from home and the type of services 

you receive. 
 

What about the value of my home? 
We ignore the value of the home in which you usually live. 

 

What about income from current employment? 
We ignore this so you keep any income from employment. 

 

Do you offer a benefit check service? 
We can arrange for you to have a benefit check which looks at 

your income and makes sure you are getting all the financial 

benefits possible. If you agree to the check, the financial 

assessment officer will make the arrangements. 

 

Where can I find independent welfare benefits and 
financial advice? 
Please visit www.lewisham.gov.uk/financialadvice for further 

guidance on financial advice. 

 
If I receive my personal budget directly, how do I pay 
my contribution? 
If you have chosen to receive a direct payment, and are managing 

the direct payment yourself, we will deduct your contributions 

from the amount we pay you. You will need to pay your assessed 

contribution into the same pre-paid card account that we pay 

into, to make sure that there is enough to cover the cost of your 

care. If you have a council-managed direct payment we may 

invoice you instead of deducting your assessed contribution. 
 

If the Council arranges my care, how do I pay my 
contribution? 
We prefer you to pay through direct debit. Details of how to 

pay, including by direct debit will be shown on the back of 

your invoices. If you have any query regarding your invoice 

please call the telephone number on the invoice. These 

invoices will be sent every four weeks in arrears. This will cover 

all the services you have received. You then pay us even if 

your care is provided by an external agency which we have 

appointed on your behalf. 

s
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What happens to information I provide? 
We work with a number of organisations to store personal 

information and help deliver our services to you. We have 

a contract with each of these organisations to make sure 

they comply with data protection law. We will handle the 

information in accordance with the Data Protection Law. 

You have a right to access current and most historical 

information we hold on you. You can read our full privacy 

notice at www.lewisham.gov.uk/privacy. 
 

How do I give feedback or make a complaint? 
Your feedback helps us improve the way we do things and 
learn from where things have gone wrong. We also want to 

hear from you, if you feel that we have provided an excellent 

service or a member of staff has gone that extra mile to 

resolve your enquiry. 

 
If you would like to complain you can contact the 

Community Services Customer Relations Team. 

Visit www.lewisham.gov.uk/carefeedback, 

email 

adultcarecomplaints@lewisham.gov.uk 

or call 020 8314 6131 

 
Alternatively, please write to: 

Community Services Customer Relations Team 

Fifth floor Laurence House 

Catford 

SE6 4RU 

http://www.lewisham.gov.uk/privacy
http://www.lewisham.gov.uk/carefeedback
mailto:adultcarecomplaints@lewisham.gov.uk

